Năvalnicul buruiana de leac si de dragoste

Navalnicul buruiana de leac si de dragoste

 (Scolopendrium vulgare).

Planta după ce e scoasa din pământ, e dusa la o baba sa o descante si apoi se poarta o bucățica din ea in san sau la brâu. Fetele au credința ca le aduce noroc si ca petitorii au sa dea navala ca sa o ceara de nevasta.

Năvalnicul, cunoscut si sub denumirea de limba cerbului, nu este numai o planta de leac, ci si una magica, de dragoste, lucru care ne este spus de o legenda deosebit de frumoasa, ajunsa pana la noi datorita culegatorilor pasionati de folclor.
Se spune ca Navalnic era un flacau frumos, dupa care fetele se prapadeau. Cand se intampla ca Navalnic, flacaul, sa intre undeva, in vreun sat, toate cararile se incurcau pentru fetele frumoase si toata partea femeiasca umbla buimaca si nu-si mai putea tine firea.
La un moment dat, nazdravanul Navalnic a intrat intr-o padure si, cum Maica Domnului tocmai voia sa treaca pe acolo, a ratacit si ea calea din cauza lui si trei zile si trei nopti a ratacit printre copaci si buruieni, fara sa-si gaseasca drumul.
Intr-o buna dimineata, insa, chiar in zori, Maica cea Sfanta s-a intalnit cu o batrana, imbracata intr-o camasa alba, iesita dupa buruieni de leac, fiind si ea buimacita de cap de feciorul cel navalnic.
Maica Domnului a întrebat-o pe cine cauta si batrana i-a raspuns ca pe feciorul Navalnic, cel rau care uraste fetele, ca sa-i faca de urat, sa nu mai incurce drumurile oamenilor.
Ascuns intr-un tufis, Năvalnic a auzit ce gand ii pusese batrana si a iesit de acolo vijelios, cu gand rau, dorind sa le omoare pe cele doua femei. Bătrâna, insa, cunoscandu-l indata, l-a si blagoslovit spunandu-i: «Navalnic esti, navalnic sa fii! Intre buruieni de dragoste esti, si buruiana,de,dragoste,sa,ramai!»
De atunci se spune ca de Santamaria Mare, sărbătorita întotdeauna la 15 august, tineretul, fete si flacai, ducand in mana zahar, insotit de o batrana din sat, imbracata intr-o camasa alba, curata, merg dis-de-dimineata sa culeaga naprasnic, buruiana de dragoste.
In timp ce tinerii culeg buruiana, batrana  spune: «Cum navaleste lumea la zahar, asa sa navaleasca si dragostea in casa la mine!», dupa care tinerii incep sa chiuie tare de fiecare data cand dau cu ochii de buruiana de dragoste.

 

Deja una respuesta