Ministrul Muncii a discutat cu românii din Spania. ”Ei trebuie să își cunoască drepturile ca lucrători aici”

«Din cele două milioane și jumătate de străini care muncesc în Spania, românii sunt cei mai numeroși. Mii de persoane care au plecat din țară în urma cu 20 sau 25 de ani au ajuns la vârsta pensionării. De la depunerea dosarului și până la decizia de plată poate dura însă și un an. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a promis comunității românești din Spania că va rezolva problemele.

În Spania sunt peste un milion de români, din care în jur de 350 de mii sunt angajați și contribuie la sistemul de asigurări sociale. Mulți au lucrat și în România înainte de a pleca din țară.

Deși există un acord de colaborare între cele două țări, dosarele de pensionare se soluționează greu. Iar cei care au plecat de mult nu mai găsesc actele de muncă din țară.

Digitalizarea arhivelor a fost o altă problemă ridicată de reprezentanții asociațiilor românești din Spania la întâlnirea cu Ministrul Muncii de la Ambasada României la Madrid.

Ministrul Muncii, Marius Budăi: Ei trebuie să își cunoască drepturile ca și lucrători aici, acesta este rolul vizitei mele eu vreau să le cunosc problemele, numai cunoscându-le problemele putem găsi soluțiile.

Marius Budai va semna și un acord de colaborare cu omologul spaniol în cadrul vizitei de lucru din Spania.»

 

Sursa: Știrile TVR, 02 Martie 2023, 08:37 (actualizat 02 Martie 2023, 09:31)