Martisor 2019

03-03-2019

Este año, los visitantes del Museo del Traje de Madrid tuvieron la oportunidad de participar y crear su propio martisor en un evento organizado por la Embajada de Rumanía que invitó a las tres embajadas de los países que solicitaron conjuntamente que el martisor sea catalogado como Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO ., Macedonia del Norte y la República de Moldavia. Solo la Asociación Balcánica de Bulgaria cumplió con la invitación.
Durante este evento tan bonito, nosotros desde la asociación Salva nos encargamos de la parte práctica del taller de martisor, presentamos la historia y el simbolismo del martisor y de pequeños a grandes ayudamos y guiamos a todos los presentes a crear su propio martisor . Una grata presencia y una grata ayuda fue la de los profesores del curso de Lengua, Cultura y Civilización Rumana (LCR) realizado en colegios españoles del área de Madrid, profesores que coordinaron la participación de varios grupos de niños rumanos en este taller.
Todos los que visitaron el taller recibieron volantes con la leyenda del martisor y detalles sobre la inclusión de la costumbre del 1 de marzo en el Patrimonio Inmaterial de la UNESCO, acompañados de una ristra de martisor . Fue un ambiente muy bonito, con una gran participación en la que todos han aprendido algo sobre martisor .
Muchas gracias a la Embajada por la invitación, a la Sra. Camelia Dunaev, al Sr. Mihai Sirbu ya las damas de nuestra asociación que fueron el alma del evento.
Gracias a todos por su presencia y esperamos verlos en todos nuestros eventos.

 

In acest an vizitatorii Muzeului Costumului din Madrid au avut ocazia sa participe si sa isi creeze propriul mărțișor într-un eveniment organizat de Ambasada României care a invitat toate cele trei ambasade ale țărilor care au cerut impreuna ca martisorul sa fie trecut in patrimoniul UNESCO, Bulgaria, Macedonia de Nord si Republica Moldova. Au onorat invitația doar asociatia Balcan din Bulgaria.
In cadrul acestui eveniment deosebit de frumos noi cei din asociatia Salva ne-am ocupat de partea practica a atelierului de mărțișor.Am prezentat historia si simbolistica martisorului si de la mic la mare i-am ajutat si indrumat pe toti cei prezenti ca sa isi creeze propriul mărțișor. O prezență agreabilă si un ajutor binevenit a fost din partea  cadrelor didactice ale cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCR) desfăşurat în şcoli spaniole din zona Madridului, dascăli care au coordonat participarea a mai multor grupuri de copii români la acest atelier.
Toţi cei care au vizita atelierul au primit foi volante cu legenda mărţişorului şi detalii despre includerea obiceiurilor de 1 martie în Patrimoniul Imaterial UNESCO, însoţite de un şnur de mărţişor.A fost o atmosferă deosebit de frumoasa , cu o participare numeroasă in care cu toții am invatat cate ceva despre mărțișor si martenița. 
Multe mulțumiri Ambasadei pentru invitatie, doamnei Camelia Dunaev, domnului Mihai Sirbu si doamnelor din asociatia noastra care au fost sufletul evenimentului.
Multumim tuturor pentru prezenta si va mai asteptam cu drag la toate evenimentele noastre.

Deja una respuesta